Facebook    Twitter    Instagram    Pinterest    

SAOTA’s Beyond House in Cape Town

0

SAOTA Director, Stefan Antoni has completed his home in Nettleton Road, overlooking Clifton, one of Cape Town’s famous beaches. The five storey home is a contemporary setting for life and art with the main living area on the top floor, incorporating a double volume space and panoramic views of the Atlantic Ocean. The boundary lines between inside and outside are blurred in a continuous transparent space that links the back garden opening directly onto Table Mountain National Park and the pool terrace which stretches out towards the sea in front.

Perched on the shoulders of Lion’s Head, the home, designed by SAOTA, springs from a steep hillside that drops off to the famous sequence of Clifton’s white beaches to the Twelve Apostles beyond. Entry from Nettleton Road – the most sought-after street in South Africa – gives a carefully composed impression of four lower stories with tantalising glimpses of two more levels towering above. The lower levels play host to six generous bedrooms, three of which can be interlinked for a family suite, and to a double volume entertainment space complete with spa, games and cinema.

Principal living is at the very top of the building – an expansive, double-height open plan space which houses kitchen, bar, dining, living and family rooms as well as a winter lounge, study and art studio at a mezzanine level. The glazed lines between inside and out peel back to blur the boundaries in a continuous transparent space which links a generous back garden opening directly onto Table Mountain National Park to a pool which stretches out towards the sea in front.

The entrance façade responds to Le Corbusier’s definition of architecture as a “magnificent play of masses brought together in light” – and the journey through space and light that follows is clearly inspired by the Modernist movement. From the almost chiaroscuro treatment of the cavernous entrance hall the visitor is led upwards towards the generous light of the upper living levels. The spatial experience is similarly considered; the house feels like a robust, seamless form whose functions are defined by intersecting planes, ceilings and floor treatments.

This concept is used from the macro scale of the bar whose glazed form slides dramatically out of the house, floating over the pool with a glass floor, to material scale of the rough concrete over the main lounge and the timber ceiling on the level below – which, in the true spirit of this house – is made from the very same blemished boards which shuttered the concrete above.

The masterful interplay of light, space and raw materiality in the house plays generous host to its other family – a considered collection of contemporary South African art. The lines between home and gallery are always blurred; and from the Paul Blomkamp tapestry and Paul Edmunds sculpture which animate the mystical entrance hall, to Porky Hefer’s playful (and inhabitable) “Blowfish” which floats within the double volume entertainment area, to the African masks worked into the dark walls over the kitchen, the collection is always carefully curated to work with the architecture. The interiors were created by ARRCC together with OKHA.

Project Name: Beyond; Project Location: Clifton, Cape Town, South Africa; Architects: SAOTA; Interior Designer: ARRCC; Interior Decor: OKHA; Engineers: Moroff & Kühne; Contractor: Cape Island Construction; Lighting Consultant: Martin Doller Design; Landscaping: Nicholas Whitehorn Landscape Design; Project Photographer: Adam Letch & Stefan Antoni;