Facebook    Twitter    Google+    Pinterest

Bamboo Forest on the Roof of a Shopping Mall

0

Specially located on the roof of a Mall, this unique Chinese bamboo garden is meant to bring serenity and calmness amidst the crowded nature of a shopping center. The cozy U-shaped space enclosed by rooms with various functions is drastically contrasted by the mall’s vast and open space.

Due to its huge size, there are various forms of business in it, including shopping, catering and entertainment. It is extremely prosperous and busy here, and it is full of attraction and fun. The idea of the project is to create a place which is totally different from the noisy surroundings. The effect studio aims to achieve is that, when visitors pass the noisy, busy streets and arrive at the roof, they get into a pure space, which is in contrast with the surrounding areas.

This project is on the east side of the roof of the shopping mall. It is a U-shaped space enclosed by rooms with different functions. The project is not big, covering a floor area of 320 square meters and a building area of 220 square meters. The construction is extremely simple. A cuboid is inserted in the U-shaped space, and a wall is built on the open side of the U shape to ensure privacy. Spaces are left between the cuboid and the wall for making courtyard and patio. Bamboos are planted all over the courtyard and patio, creating an image that the building is hidden in the bamboo forest.

Bright, pure white and green bamboo are the main elements of the space. Courtyard, patios, and skylights surround the building not only blur the boundary between interior and exterior to the greatest extent, but also bring natural lighting to the building from all direction. And the changes of light and shadow at the different time of the day bring rich expression to space. The pure white combines all elements and materials in the interior space and creates an extremely pure and abstract space atmosphere. The bamboo forest around is a metaphor of nature: creating imagery which makes people feel like being in the bamboo forest and enjoying the wind breeze. The clear light, pure white and green bamboo make the space abstract and ethereal; thus visitor could feel relaxed and eased up here.

Design Company: V STUDIO; Designer: Hu Quanchun; Design Team: Zhang Fei, Xiang Yu, Wang Songliang, Li Longjie; Structure Design: Alatengchang; Decoration: Fatai Decoration Design Organization; Photographer: Jin Weiqi