Facebook    Twitter    Google+    Pinterest

Taipei House Clad in Metal

0

This 50-year-old house is located in a high-density residence area in Taipei, Taiwan with the typical design of three-story townhouse. Main problems for the KC Design Studio was rectangular shaped home with poor day-lighting, typical for this houses.

Considering the lack of privacy and good view, we decided to design the house inward and upward. The front of each floor is set back to form a buffering semi-outdoor space between streets and residence areas, and with uses of semitransparent expanded mesh and openings on the facade, we can set up boundaries but still introducing natural lighting, ventilation, and rain to the inside.

By removing partial ceilings and the use of atrium, these semi-outdoor spaces on three floors are linked so that the first-floor balcony will be used as doorstep with improved daylighting. While second-floor balcony plays as an extension to kids’ corner with trees and plants and the main suite on the third floor can enjoy the green garden view.

Lighting and ventilation are significant factors regarding the wellness of occupants. By large windows located both at the front and the back, and use of atrium in the middle, sunlight can naturally flow into every corner of the house. The middle atrium uses glass to keep floor area, and the surrounding stairs use perforated steel plate, allowing sunlight from above is going through.

The white/gray tone has created an original feeling, while this also helps the reflection of sunlight in the house, as well as a refraction of lights designed by the use of glass. The reinforcement of beams and columns is kept without intentional concealing, allowing the existence of both the old structure and new elements, to exhibit the unique quality and atmosphere of this renovated old building. Photography by SAM