Facebook    Twitter    Google+    Pinterest

House Invermark

0

Located in the leafy suburb of Higgovale, set below the iconic Table Mountain, House Invermark overlooks the city and harbor of Cape Town. Forty-seven years after receiving a medal for excellence, House Invermark has been awarded a prestigious Commendation from the Cape Institute for Architecture (CIfA), in recognition of noteworthy contributions to architecture.

Designed originally for himself by respected South African architect Gilbert Colyn in 1969, it was inspired by two iconic modernist houses, namely that of Phillip Johnson’s 1949 Glass House and Mies van der Rohe’s 1951 Farnsworth House.

The house was purchased by architect Stefan Antoni, director at SAOTA, in 2013. By this stage, it had reached a poor state of disrepair and featured numerous inappropriate alterations and additions entirely out of character with the language of the building. Had it not been for Antoni’s intervention, it might have faced demolition as its heritage status as being a fine example of contemporary architecture was not recognized.

SAOTA’s careful and sensitive alterations and additions have returned the threatened building to its original state, enhanced its overall composition and significantly refined the living experience to bring it up to date with  contemporary living. In the living area, kitchen, main bedroom, and bathrooms, structure and screens were removed to facilitate improved flows associated with modern life.

Changes were also effected to the exterior spatial configuration involving the relocation of the swimming pool from the darker mountainside to the sunny street sea view side, providing much-needed privacy from the street. This freed the courtyard to become a family garden planted with lawn and a row of Elderflower (Sambucus Nigra) trees running along a new linear water feature. The street interface was also substantially redesigned. These changes have served to significantly augment the experience of the house relative to the landscape. It is noteworthy that when Colyn viewed the house after its completion, he was suitably impressed.  Photography by Adam Letch and Stefan Antoni